2012. január 8., vasárnap

Ridegen profi: Burundi hercegnője

A svédek imádják a krimiket. Míg nálunk vagy tőlünk délebbre a szerelemféltés és a szenvedélyből elkövetetett gyilkosság a menő, addig náluk - talán az éghajlatnak vagy a húsgolyók túlságosan szabályosságának köszönhetően - inkább a rideg és hideg, tudatos és tiszta aggyal elkövetett - és ennek alapján megírt - gyilkosságok a kedveltebbek.

Az Animus skandináv krimik sorozatának egyik számomra kissé gyengébb krimimegoldása Kjell Eriksson Burundi hercegnője, de az is lehet, hogy így karácsonyt követően túl sok szeretetet szippantottam magamba és ezért még távol áll tőlem a gyilkos hangulat. Ez persze napról-napra kezd visszatérni, köszönhetően a BKV kitűnő járatainak és az azon utazó egyre "mosolygósabb" honfitársaimnak, akik képtelenek belátni, hogy az apróságok és az apróbb örömök iránti öröm az egyetlen fegyver amit kezünkbe vehetünk így ínséges időkben.


 Burunid hercegnője egy könyvsorozat része, melynek részeit a nyomozónő, Ann Lindell személye köti össze – valamilyen knál fogva azonban a kiadó nem az első kötettel kezdte el a sorozat tagjainak megjelentetését. ezért aztán Lindell kollégáival való viszonya és személyes kapcsolatainak hálója kissé homályban marad előttünk. De tekintsük ezt a műfaj okozta homálynak.

A történet szerint a svéd kisvárosban egy héttel karácsony előtt találnak rá egy férfi megcsonkított holttestére. Senki nem érti, hogy az áldozat mivel válthatott ki ilyen szélsőséges indulatot, hiszen John Jonsson, a munkanélküli hegesztő, a trópusi halak elismert szakértője, szerény, visszahúzódó ember volt, ha korábban bele is keveredett bátyja kisstílű bűnügyeibe. Csakhamar a nyomozók látókörébe kerül egy zavart elméjű férfi, aki Jonssonra az életét megkeserítő iskolai üldöztetések egyik főszereplőjeként emlékezik. De az a szóbeszéd is járja, hogy Jonsson nagy összeget nyert pókeren, akár ez is lehet indíték. Aprólékos vizsgálat veszi kezdetét, amely fényt derít az áldozat és családtagjainak rejtett viszonyaira, miközben - a skandináv krimihagyománynak megfelelően - a nyomozásban részt vevő rendőrök emberi kapcsolatai is szerves részét képezik a történetnek.
A szerző ezzel a regényével nyerte el 2002-ben a Swedish Crime Academy legjobb krimiért járó díját.

Kjell Eriksson: Burundi hercegnője
Animus Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése