2011. december 10., szombat

Szocializmus neked és nekem

A szocializmus a mai tizenéveseknek már csak történelem. Nem mondom, hogy nekem egy politikai rendszert jelent, sokkal inkább a gyerekkoromat és azt az egész, mindent átható hangulatot, ami a szocializmussal együtt járt. 

Mert nekem a szocializmus sokkal inkább a szeretett ám mégis szürke kispesti lakótelep, mintsem Gorbacsov. Sokkal inkább Moszka tér, Trabant, két tévécsatorna, vasárnap zárva tartó üzletek, kisdobos nyakkendő és úttörő igazolvány, mint Kádár János.


Dalos György történésznek a szocializmus ennél sokkal többet jelent.

1989. november 28-án a teljes kommunista vezetőség leköszön Prágában, és az éljenző tömeg transzparenst függeszt ki a prágai tévétoronyra a következő felirattal: „Lengyelország – 10 év, Magyarország – 10 hónap, Kelet-Németország 10 hét, Csehszlovákia – 10 nap.”
Hamarosan hozzáfűzik majd még Bukarestben: „Románia – 10 óra.” Ennyi idő alatt omlott le a vasfüggöny és oszlott fel a kelet-európai szocialista tábor. A végnapok nélkülöztek minden látványosságot. Mihail Gorbacsov 1991 decemberében tartott beszéde megpecsételte a Szovjetunió felbomlását és véget vetett a Kommunista Párt uralmának. A szocializmusra nem kívülről mértek végső csapást, hanem belülről bomlott föl. Nem megsemmisítették, hanem önnön súlya alatt összeroppant. Legyőzéséhez nem volt szükség nagy hadseregekre, a NATO-csapatok bevonulására vagy amerikai rakéták bevetésére, csak azoknak az embereknek az akaratára és elszántságára, akiket a szocializmusnak kellett volna boldoggá tennie. Dalos György adatokban bővelkedő könyve megmutatja, mely erők járultak hozzá ennek a történelmi kísérletnek a bukásához, hogyan jelentek meg a szocialista rendszeren az első repedések, és hogyan reagáltak erre az egyes emberek és a hatalom birtokosai. A szocializmus kései szakaszának politikáját, mindennapjait és kultúráját megvilágító, eseményeit időrendben elbeszélő könyv a Szovjetuniónak és a kelet-európai szocialista országoknak állít emléket 2011-ben, a rendszer bukásának huszadik évfordulóján. A könyv annak a „Viszlát elvtársak!” elnevezésű, multimédiás projektnek a része, amelyet a berlini gebrueder beetz filmproduktion és a párizsi Artline Films az Arte tévécsatornával közösen indított útjára tévéfilmsorozat és weboldal formájában.

Dalos György: Viszlát, elvtársak!
Corvina Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése