2012. szeptember 25., kedd

Szex, drog, művészet

Léteznek izgalmas korszakok a közelmúlt történelmében. Most bizonyára sokan valamelyik háborúra asszociálnak, de most kivételesen ők tévednek. A háború borzalmai, az háború hatása a társadalomra, a háború okozta sebek egy-egy családtörténeten - ezekről most nem szeretnék hallani. 

Patti Smith Kölykök kötete szerencsére egy olyan korszakot dolgoz fel, ami nagyon sokunk számára vonzó lehet, hiszen az önmegvalósítás, a szabadság, a művészet határainak izgalmas keresése mind-mind olyan témák, amelyeket a legtöbben csak vágyakozva forgatunk az agyunk hátsó traktusában, majd másnap újra bemegyünk a munkahelyünkre, ahol szürkeség és érdektelenség fogad.


Patti Smith – a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző – fiatalkorának és egy elveszett generációnak állít emléket Kölykök című könyvében. A visszaemlékezés főszereplője egy egész életen át visszhangzó szerelem: ám Robert Mapplethorpe, a később világhírű fotóművész még ugyanúgy csak keresi az útját a kötetben szereplő történetben, mint Patti Smith, a punk leendő keresztanyja. Sorsuk és kapcsolatuk mögött ott lüktet a késő hatvanas és hetvenes évek Amerikája, New York excentrikus művészvilága, feltűnik Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is. A Kölykök 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot. 

Egy letűnt ám de mégis nagyon izgalmas kor nyomata ez a könyv, amely talán pont azért került most a kezünkbe, hogy kicsit megvizsgáljuk mi zajlik körülöttünk és rájöjjünk nem biztos, hogy a jó irány a jó irány.

Patti Smith: Kölykök
Magvető Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése