2012. február 1., szerda

Csillagtúra szépségen és mosolyon át

Férfi tollforgatóként Winkler Nóráról írni nem olyan könnyű. Hamar kialakulhat egyfajta irigységgel ötvözött kisebbségi érzésünk, hiszen Nóra kimeríthetetlen energiái legendásak szakmai körökben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Csillagtúra című kötete, amelyben kaphatunk egy kis szeletet életéből, élményeiből és ezáltal kicsit talán magából a szerzőből is.

Nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, mégis sikeres műsorvezető lett. Winkler Nóra több több tucatnyi riportanyag készítője, mint árverésvezető 2006-ban 230 millió forintnál ütötte le minden idők legdrágább magyar festményét, Csontváry Kosztka Tivadar A szerelmesek találkozása című képét. 



De ez csak egy az ezer dolog közül, amivel Nóra foglalkozik, hiszen a műsorvezetés, árverésvezetés - és most már könyvírás - mellett jön-megy, utazik, világot lát, közben pedig amerre jár szakadatlan népszerűsíti a kultúrát, olyasféle könnyed, mégis tartalmas megközelítésben, ami már nem Mc Donald's de még nem a Four Season. Megragadja a szépségét, az izgalmát, egy-egy kortárs mű mögött talán kissé elrejtőzött sokszor kalandos történeteket és mindezt olyan energiával teszi, amitől mi magunk is felpörgünk és újra van kedvünk írni, agyalni, szerkesztőknél nyomulni, hiszen ezt a könyvet olvasva rájöttünk, hogy az élet rövid és mégis gyönyörű.



Ahogy látod az első benyomást követően - miszerint egy dús hajú, csupa mosoly nő mit keres a saját könyve borítóján és különben is ez már túlzás - már rosszat nem igazán tudok - sőt nem is szeretnék - írni Winkler Nóra nem kitárulkozó, mégis az életébe kicsit lopva bepillantó kötetről, amely remélhetőleg valódi motivátorként működik majd több száz művelődésszervező diplomás körében, akik eddig csupán sodródva pályáztak ide-oda, most mégis meglátják, hogy a művészeti menedzsment és a kultúra közvetítése lehet nagyon izgalmas, sokrétű, sőt már-már kalandos terület. Bár Indiana Jones már egyikünk sem lesz, de talán néhány tucat emberrel megszerettetjük majd a kultúrát és így tovább tudnak lépni VV Izékén és Összeesküvő Emőkén és újra vágynak majd Winkler Nórákra, Kepes Andrásokra, Vámosi Miklósokra és minden olyan hazai értelmiségire, akik valóban e világban élnek és beszélik mindenki nyelvét így közvetítve azt, hogy a kultúra mindenkié.

Winkler Nóra: Csillagtúra
Libri Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése