2012. január 25., szerda

Festészet, háború, szerelem

Mindig is tartottam az ilyesféle könyvektől, melyeket talán kissé sértően "túlzottan kelet-európai"-ként tudnék jellemezni. Féltem sorok közt megbúvó sötétségtől, a borúlátástól, a melankóliától, hiszen kinek hiányzik így közepén a télnek egy ilyesféle árnyakkal teli irodalmi mű? Aztán meglepődtem....

...mert a csecsen háborúból hazatérő, gyári munkásnak álló Nyikolaj nem elszegényedő rétegből származó kistérségi melós, sokkal inkább érző művész, aki szabadsága idején ráébred, hogy akár fel is adhatna mindent, és életét teljes egészében szenvedélyének, a festészetnek szentelhetné. Ekkor felbukkan egy ismeretlen nő, akit képtelen kiverni a fejéből . Meghatóan őszinte történet a szerelemhez, a rokonokhoz, a szülőföldhöz, a valláshoz, a természethez és a kultúrához fűződő emberi viszonyokról és a mindebből fakadó örök problémákról. Hősei valódi, hús-vér emberek, akik a mai világban mindannyiunk számára megkerülhetetlen kérdésekre keresik a válaszokat.



A szerzőt nem csak mint kitűnő írót, hanem mint a magyar-orosz kapcsolatok egyik előmozdítóját, az Orosz-magyar Baráti Társaság egyik vezetőjét ismerik. Natalija Nyikityinától magyarul eddig A tolvaj, A szépségverseny, A tűzmadár című trilógiája volt olvasható. Hazájában nagy népszerűségnek örvend az Olga hercegnőről készült munkája, valamint a kiváló orosz közgazdászról és filozófusról, Ivan Vernadszkijról írott könyve. Ezen kívül több gazdaságtörténeti és polgári jogi tudományos publikációja és monográfiája jelent meg Moszkvában és Szentpétervárott.

Ne félj tehát semmitől ami orosz, mert nem törvényszerű, hogy hideg és sötét világ költözik a meleg nappalidba. Sokkal árnyaltabb világ ez annál, sokkal mélyebben érez. 

Nalalija Nyikityina: Fizetés nélküli szabadság
Libri Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése