2012. október 7., vasárnap

Fegyverek, agresszió, család: Fékezhetetlen

Pont a napokban jutott eszembe a szesztilalom, amikor meghallottam, hogy a játékszenvedéllyel bíróknak el kell búcsúzniuk a kaszinós játékgépektől és a kiskocsmai pénznyelőktől. Innen már csak egy lépés a szesztilalom és az abból következő megélhetési huncutságok és az azt körülvevő agresszió és stíluskavalkád. Ez utóbbi alatt értsd ökölharc, fegyveres küzdelem, durva leszámolások. 

Matt Bondurant második könyvét úgy vettem a kezembe, hogy bár történelmi tematikájú dolgozat ez, mégis egyre inkább hajtjuk magunkat vissza abba az időszakba, amikor buta korlátokat állítva lassan nem lesz más megoldás, mint a családot összegyűjtve letelepedni és bárki idegent az első rossz szóra agyonlőni.



Feszes, kemény történet - mintha ökölbe szorított kézzel írta volna a szerző; s ez az ököl a naturalisztikus leírásokkal, hátborzongató verekedésekkel és vérbosszúkkal könyörtelenül csap az olvasó arcába.

Ez a töredékes családregény három mozgalmas évtizedet fog át, középpontjában a szesztilalom idejének zavaros és keserves világával, a csempészek és szeszfőzők életével; de a könyv egyben tisztelgés is Sherwood Anderson író emléke előtt.



A szerző nagyapja és testvérei, a miazmás levegőjű virginiai megyében egyaránt rettegett és tisztelt Bondurant fiúk kalandos és veszélyes életet éltek, bár csak a családi szájhagyomány őrizte meg hős- és rémtetteiket. A létfenntartás kényszeréből fakadó bűnözés és a kemény, de igazságos fenegyerek-lét peremén egyensúlyoztak, akárcsak a vadnyugati történetek mitikussá vált hősei.



A regény lapjain Amerika legszegényebb és legvadabb vidékének élete elevenedik meg, miközben a szerző kendőzetlenül tárja fel nagyszülei generációjának izgalmas és fordulatokban bővelkedő történetét. Izgalmas, sokszínű, szépen felépített könyv, amelyben a kemény élet szépségeit mutatja meg a szerző, miközben sosem felejtkezik el arról, hogy legfontosabb a család.

Matt Bondurant: Fékezhetetlen
Athenaeum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése