2012. október 7., vasárnap

tejjel-mézzel

Jean Mattern könyve egy trilógia második darabja. A könyv egy laza szövésű családtörténeti hármas önálló második szülötte de a szerző mégis önálló műnek szánta. A regény a Király Fürdőben megismert Gabriel szüleinek sorsát követi nyomon. 

Általában minden könyv nyomán sajátos gondolatokat igyekszem megosztani és próbálom átadni mindazokat az érzéseket amelyek olvasás közben rám törtek, de itt és most nem maradt más a könyv után csak némi letargia és szomorúság.


A szikárságában is lírai erejű szöveg egy apa vallomása élete alkonyán fiának - egy magyarázatot, talán felmentést és önigazolást kereső ember végső búcsúja. Elbeszélésében a múlt meghatározó pillanatai váltakoznak a jelennel, miközben a történet mozaikkockái egyre pontosabb képpé állnak össze: a Bánságon végigsöprő háború, a német kötődése miatt idegenné vált, soha viszont nem látott gyermekkori jó barát. A francia ősök emléke, a visszatelepülés Franciaországba, az 56-os, levert magyar forradalomból menekülő, Zsuzsannából Suzanne-ná lényegült feleség és szerető. A tejjel-mézzel folyó élet ígérete. És egy családi tragédia, amely mindent megváltoztat - mert van, amit talán már csak a hallgatás tesz túlélhetővé.


 Jean Mattern könyve érzelmek mélyére hatoló, örök emberi történet a gyökerek elvesztéséről - és egy új élet lehetőségéről - vagy lehetetlenségéről. Bástyázd körül magad meleg és otthonos dolgokkal amikor ezt olvasod mert Jean Mattern olyan családba invitál ahol a valóság minden színe a retinádba villan.

Jean Mattern: Tejjel-mézzel
Magvető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése