2011. december 12., hétfő

ZZZZZZZZZZZZZ.....generáció?

A Z generáció. Ők a mai 12-25 évesek, akiket gyakran Y – illetve a fiatalabb tinédzser korosztályt – Z generációnak is neveznek, a bébi-harcosok vagy egyszerűen: a következő generáció. Szociológiai és oktatási felmérések szerint okosak, rendkívül gyakorlatiasak, és miután szimultán több médium felhasználói, gyakran felületes és megosztott figyelem jellemzi őket.

Legfogékonyabb éveikben a technológia és a média a valóság és a fantázia határán mozgott már; az
ezredfordulósoknak már igen korán saját mobil telefonjuk volt, és nemcsak a számítógépet tudják
használni kicsi gyerekkoruktól kezdve, hanem az interneten is teljesen otthon vannak. 10 évesen
website készítők, olyan felhasználói tudással rendelkeznek, ami jellemzően tovább mélyíti a szülőktőlés olykor tanároktól való távolságot, akik ezt a sebességet és tanulási folyamatot követni is alig tudják.



A tinédzsereket körülvevő felnőtt környezet így néha lemarad, szóhasználatában, érzelmi
reakcióikban egyfajta kommunikációs zavar támad, mert egy mai tizenéves képes úgy beszélni, hogy
a XXI. századi szókincsnek csak apró részleteit értsék a szülők. Új szleng és stílus alakult, a rövidítések és az olykor infantilis, vagyis gyermeki érzelmeket tükröző jelölők használatát látjuk. Ez egyrészt akortárs csoport kohéziós erejét jelzi, másrészt azt is, hogy nyelvi távolságot kell tartani. Sokszorhangzik el, hogy „otthon nem értenek meg, anyám, apám teljesen elmaradott, fogalmuk sincs a maivilágról, csak mondják a magukét”…

Ezek a mondatok akár harminc vagy ötven évvel ezelőttiek is lehetnének, a különbség elsőre
csekélynek látszik, de instrumentális értelemben a felnőttek tényleg lemaradtak. A mai negyvenes
szülő értetlenül és hitetlenkedve fogadja, hogy miközben neki annak idején legkésőbb éjfélre otthon
kellett lennie, a mai tinik akkor indulnak el bulizni. Mindeközben ugyanazt a merev szülői magatartást mutatja, amit annak idején ő látott, csak ez esetben teljesen indokoltnak érzi a sajátját, mert még a régi időszámításban gondolkodik, és aszerint értelmezi napjait.

Ők a Z-generáció. Akik jobb viszonyban vannak az IPhone-nal, mint a nagyival. Akiknek többet jelent egy LIKE, mint egy mosoly a szomszéd fiútól. Akik a TE életedet is befolyásolni fogják, sőt a gazdaságot irányítják néhány évtized múlva.

Jók ők vagy rosszak? Semmiképpen ne ítéld el őket, hiszen a "te idődben" mára már érvényét vesztett szabályok keletkeztek, így most övék a jövő. Tari Annamária használati utasítást ad hozzájuk. Fogadd el! Tanulmányozd! Gondolkozz el rajta!

Mert a következő generáció sorsa fölött talán már TE rendelkezel.

Tari Annamária: A Z generáció
Tericum Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése