2012. január 12., csütörtök

Egy igazi hip-hop regény

Kicsit talán döcögősen indul ez az idei év. A könyvkiadás is aluszik, a recenzor is nehezen találja meg az entert és a szép szavakat de most, hogy kint több mint tíz fok van és nem mínuszban talán újra utat tör magának az energia és optimizmus. Így azért már könnyebb írni. Pláne, hogy ha egy ilyen klassz kis könyvvel bontjuk az apró depresszió húzta falat magunk körül. 

Mondhatunk olyat, hogy Khalid Boudou a regényírás Guy Ritchie-je? Könyveit ha egy szóval kellene jellemeznünk, talán a vagány szó  lenne a legmegfelelőbb rá. Ebben benne van a lazaságot képviselő hip-hop zene mondatokba foglalása, a pizza íze és illata, a harciasság, a becsületre való fókuszálás és mindaz a klasszikus telepi hangulat, amit nálunk mondjuk egy napsütéses tavaszon tapasztalhatsz Békáson vagy Kispesten.



Mit tennél, ha elvennék tőled azt, ami a legfontosabb? Ha belegázolnának a becsületedbe? Csak ülnél és mosolyognál? Egy férfinak néha nincs választása. A 16 éves Brahimnak megvan mindene: jól tanul, sikeres a sportban, komoly tervei vannak a jövőre, és van egy gyönyörű barátnője. Édesapja a Novara pizzéria büszke tulajdonosa, de megromlott egészségi állapota miatt kénytelen az üzlet vezetését a testvérére bízni. Ám az öregek hirtelen összevesznek, és Faris bácsi otthagyja őket, hogy saját üzletet nyisson. Brahimnak át kell vennie a Novara vezetését, és a két rivális pizzéria között kirobban a harc. A fiú egyre jobban belebonyolódik a vendégekért, a pénzért, de mindenekelőtt a becsületéért vívott küzdelembe. Az iskola, a barátok és a szerelem immár háttérbe szorul. Semmitől sem riad vissza, hogy megnyerje a pizzaháborút. A Pizzamaffia izgalmas, sodró lendületű történet a háborúskodás értelméről és értelmetlenségéről, az apa-fiú viszonyról és arról, hogyan maradjunk hűek önmagunkhoz. És persze a szerelemről meg a finom pizzákról, rapzenével és breaktánccal fűszerezve. Khalid Boudou regényei közül már többet is megfilmesítettek. A Pizzamaffia filmfeldolgozása 2011-ben készült el.

Khalid Boudou: Pizzamaffia
Nyitott Könyvműhely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése