2012. január 15., vasárnap

Frei Tamás: Önbeteljesítő jós

Frei Tamás vajon olyan ember, aki kapcsolatainak és jó rálátásának köszönhetően olyan titkok birtokában van amit mi, hétköznapi, halandó, CBA-ban vásároló, SPAR-pontokat gyűjtögető recenzorok nem tudhatunk? Vagy inkább önbeteljesítő jósként csak regényt ír de közben hatást figyel és mechanizmust csiszol? 

Az önbeteljesítő jóslat akkor valósul meg, amikor az emberek maguktól megváltoztatják a viselkedésüket, hogy egyetértsenek egy önmaguk által felállított igazsággal. Ez akár csoportokra is vonatkozhat, hiszen amikor a befektetők úgy hiszik, hogy a részvények ára lefelé fog menni, mindenki elkezd eladni. Ettől persze a részvények ára valóban lemegy, így remekül manipulálható a médián keresztül egy-egy részvény árfolyama.

Az ember nem egyszerűen egy adott helyzetre reagál, hanem arra, ahogyan érzékeli és értékeli ezt a szituációt, és amilyen jelentőséget tulajdonít neki. Aki azzal vág neki egy feladatnak, hogy "na, ez nekem biztosan nem fog sikerülni", akkor nem is ad bele apait-anyait, nem hajt annyira, mert már elkönyvelte magában a kudarcot. Ha viszont azt mondja: "Sikerül, mert akarom!" - mindent elkövet, hogy bebizonyítsa: igenis igaza volt. Tehát egy-egy helyzettel kapcsolatos reakcióinkat sokkal inkább a gondolataink határozzák meg, mint a helyzet maga.
Amit mondunk, ahogy viselkedünk, az befolyásolja azt, ami történni fog velünk. Ha egy adott helyzetbe meghatározott elvárásokkal lépünk be, valószínűleg olyan viselkedést fogunk produkálni, hogy elvárásaink valóra váltsák önmagukat.




Ez tehát a pszichológiai háttér, de most vizsgáljuk meg kicsit azt, hogyan lett az ország legjobb riporteréből regényeket gyártó szerző. Egy tavalyi beszélgetés alkalmával volt szerencsém személyesen megismerni Frei Tamást és azt kell mondjam eddigi élete, tapasztalatai, riportalanyai és mindaz a világlátás amit ő képvisel nagyjából egy tucat regényt simán megtöltene úgyhogy akik szeretik Frei kicsit romantikus, némiképp részletekbe fulladó ám mégis valami miatt izgalmas, kiváló környezetleírásokkal tarkított és igen alapos kutatómunkával összeállított regényeit, azoknak nincs miért aggódnia...nem ez az utolsó könyve.

Azt kell mondjam, hogy első könyve - A Megmentő - óta tovább csiszolta stílusát, finomította a jelenetkidolgozást és már-már szuper könyvet sikerült készítenie. Persze mindez lehet, hogy csak kukacoskodás és irigyelem őt, hogy a Francia Riviérán él, hogy télen a Karib-térségben tölti a hideg-rideg hónapokat, hogy világot lát ... és valahol igazuk is van. Férfiként inkább lennénk többen Andrék, mint Bélák. És ez így van jól. Hiszen André nem olvas regényeket, Béla viszont sokat és szorgalmasan.


Legújabb kötetében Jamaicán a rendőrségi terepjárók már dübörögnek, hogy kézre kerítsék a Magyarországról óriási vagyont "kimenekítő" és a távoli karibi szigeten bujkáló, korrupt pesti bankárt. Az Országos Jelzáloghitelbank elnökének privát gépén irtózatos erejű pokolgépet rejtettek el, és csupán percek kérdése, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb milliárdosát a feleségével együtt a levegőbe repítsék. André, a leszerelt légiós és szerelme, Adrienn e pillanatban fordul rá a genovai főutcára, de a rövid mézesheteknek egy orosz bérgyilkos vet véget, aki már a nyomukban liheg. A Megmentőből megismert André sorsdöntő válaszút elé kerül; cserbenhagyja Adriennt, amint korábbi élete megkísérti? Megtalálja a bankárt, akinek kapzsi mohósága Magyarországot végveszélybe sodorja? És mindezek után vajon visszatalál önmagához, vagy a dühödt bosszú olyan helyekre hajtja, ahonnan már nincs visszaút? Frei Tamás első regénye, A Megmentő, hónapokig vezette a hazai sikerlistákat. A "konspirációs akcióthriller" meghonosítójaként Frei Tamás második sikerkönyvében ismét az "itt és most"-ot tárja fel olvasóinak, torokszorító izgalmak közepette. Fordulatos érzelmi hullámvasúton repít minket az amerikai ultragazdagok csillogó villáitól az Everglades bűzös mocsaráig, a lélektelen emberrablók világvégi rejtekhelyétől a tőzsdecápák konspirációinak fehér abroszos asztaláig, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák terepére, aminek értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk…





Frei Tamás: A Bankár
Ulpius-ház



 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése