2011. november 27., vasárnap

Meghökkenni ötvenötször

Hiszem, hogy egy tanáron nagyon sok múlik. Nem csupán az, hogy az általa tanított tantárgyat és témakört megkedveled-e hanem akár az is, hogy milyen irányba megy tovább az életed. A tanár nem csak az a mókus, aki diktál és szekíroz, hogy tanulj többet, jobban, még inkább, hanem egy olyan meghatározó szereplője az életednek, aki irányt is mutat és bár nem feltétlen helyes irányt, de talán az is lehet még.

Aki nem szereti a történelmet annak ez a könyv ideális arra, hogy idővel megszeresse, hiszen olvasás közben rájöhet, hogy a történelem több, mint száraz évszámok és adatok halmaza: a történelem Te és Én vagyunk meg a nagyi, a dédpapi és még vissza, vissza, vissza az időben. 



Szeretem a történelmi érdekességeket, úgy gondolom, közelebb hozza azt a kort, amelyben történt, s amelyről nem lehet személyes tapasztalásom. 

Bánó Attila 55 érdekességet, nem mindennapi történetet írt le. A könyv a magyarok kalandozó hadjárataival kezdődik, átível több mint ezer éven, s az utolsó előtti fejezet a KGB1956-os szerepét taglalja.
Bánó könyve amolyan "egyet olvass, aztán pihenj" könyv.  Egy-egy fejezet nemcsak a szerző véleményét írja le, hanem különböző forrásokból idéz, más kutatók, történészek nézeteit, megállapításait is ismerteti.
Ez a könyv remek kiegészítője lehet történeti regényeinknek, például az Egri csillagoknak. Vajon hogyan fordulhatott elő, hogy az egri hőst, Dobót börtönbe vetik?
Sok érdekességet tudhatunk meg: például ki gondolta volna, hogy Stockholmban, a történeti múzeumban az 1. leltári számú tárgy Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyetartója? Arra is fény derül, mit keresett Drakula Visegrádon és Pesten? Ki volt Dóczy Fruzsina szeme fénye, s mi köze van Báthori Erzsébet legendájához? Nagy Lajos király, Zrínyi Miklós, Bolyai János és még sorolhatnám, a történelemből jól ismert nevek és hozzájuk kapcsolódó történetek. De mi az igaz ezekből a történetekből? Vajon ki is volt Dózsa György?

Ezer kérdés, 55 válasz - talán így ismertethetnénk ezt a kötetet egy mondatban. Izgalmas, érdekes kötet, kiváló karácsonyi ajándék azoknak, akik már kedvelik a történelmet vagy azoknak akik éppen most kényszeredetten tanulmányozzák de nem értenek belőle egy szót sem.

Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből
Athenaeum Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése